Britaniyada yaxın iki ildə laboratoriya şəraitində istehsal olunan qida məhsulları satışa çıxarıla bilər
Böyük Britaniyada laboratoriyada istehsal olunan ət, süd və şəkər gözləniləndən çox yaxın müddətdə - iki il ərzində ilk dəfə insan istehlakı üçün satışa çıxarıla bilər. Qida Standartları Agentliyi (FSA) laboratoriyada hazırlanmış qidalar üçün təsdiq prosesini sürətləndirməyi nəzərdən keçirir. Bu məhsullar yığcam kimya fabriklərində hüceyrələrdən hazırlanır.
Fhnews.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, Britaniya şirkətləri elmin bu sahəsində liderdir. Lakin onlar hesab edirlər ki, inkişaf prosesi mövcud tənzimləyici standartlar tərəfindən geri çəkilir.
Keçən ay İngiltərədə fabrikdə yetişdirilən ətdən hazırlanan it yemi ilk dəfə satışa çıxarılıb. 2020-ci ildə Sinqapur insan istehlakı üçün hüceyrədə yetişdirilən ətin satışına icazə verən ilk ölkə oldu, ardınca üç il sonra ABŞ və keçən il İsrail gəldi. Bununla belə, İtaliya, ABŞ-ın Alabama və Florida ştatları bu süni qidalara qadağalar tətbiq edib.
FSA yüksək texnologiyalı qida şirkətlərinin mütəxəssisləri və akademik tədqiqatçılarla işləyərək yeni qaydalar hazırlamağa hazırlaşır. Agentlik başladığı iki illik proses ərzində laboratoriyada yetişdirilən iki məhsulun tam təhlükəsiz qiymətləndirməsini tamamlamaq niyyətində olduğunu bildirib. Amma tənqidçilər deyirlər ki, firmaların yeni qaydaların hazırlanmasında iştirakı maraqların toqquşmasıdır.
Təşəbbüs Britaniya şirkətlərinin xaricdəki rəqiblərinə uduzmaqdan qorxduqları zamana təsadüf edir, amma burada icazə prosesi yarıya qədər uzanır.
FSA-nın baş elmi işçisi, professor Robin Mey hesab edir ki, istehlakçıların təhlükəsizliyinə xələl gəlməyəcək. O deyib: “Biz onlara fayda verən, eyni zamanda, bu məhsulların mümkün qədər təhlükəsiz olmasını təmin edən tənzimləyici çərçivə hazırlamaq üçün əlaqədar şirkətlərlə və elmi qruplarla çox sıx işləyirik”.
Laboratoriya şəraitində hazırlanan qidalar kiçik hüceyrələrdən yetişdirilən bitki və ya heyvan toxumalarıdır. Bəzən bu, qidaların xüsusiyyətlərini dəyişdirmək üçün gen redaktəsini ehtiva edə bilər. İddia edilən faydalar onların ətraf mühit üçün nisbətən yaxşı və potensial olaraq daha sağlam olmasıdır.
Hökumət laboratoriya şəraitində hazırlanan qidalar istehsal edən şirkətlərin inkişafında maraqlıdır, çünki onların əlavə iş yerləri və iqtisadi artım yaradacağına ümid edir.
İspaniyada 18 yaşdan kiçik şəxslərə...
Fateh Sultan Mehmetin dövründə tikilən...
Ukrayna 30 günlük atəşkəs rejiminin...
Çirkab suların axıdıldığı İzmir...
Ötən il Fransada həddindən artıq istilər...