22 noyabr 2024, cümə Bakı, 14°C
IMG-LOGO

Alimlər hansı qidaların insanları depressiyaya saldığını açıqlayıblar

16-06-2024
IMG

BritaniyaHollandiya alimlərindən ibarət bir qrup bu yaxınlarda pəhrizin beynin boz maddəsinin vəziyyəti vasitəsilə koqnitiv funksiyaya nə qədər təsir etdiyini öyrənib.

Fhnews.az “HandyNews” portalına istinadən xəbər verir ki, ekspertlər qrupu Aralıq dənizi pəhrizinin daha bir unikal faydasını müəyyən ediblər. Əsasən tərəvəz və dəniz məhsullarına əsaslanan bu pəhrizin boz maddənin həcmini artırdığı müəyyən edilib.

Elm adamları məhsulların əks təsirlərini də vurğulayıblar. Tərkibində artıq şəkər və doymuş yağ olan qidalar beyindəki boz maddənin həcmini azaldır. Onlar eyni zamanda glutamatın səviyyəsini artırarkən qamma-aminobutirik turşunun (GABA) konsentrasiyasının azalmasına səbəb olur.

Pəhrizdəki bu balanssızlıq narahatlıq və depressiyaya yol açır. Hazırda bu təsir mexanizmi haqqında dəqiq bir anlayış yoxdur. Alimlər hesab edirlər ki, problem bağırsaq mikrobiomunun keyfiyyətinin dəyişməsidir ki, bu da mənfi nəticələrə səbəb olur.

Mütəxəssislərin fikrincə, glutamat və GABA (hüzur və ya sakitlik beyin mediatoru) iştahla bağlıdır. GABA səviyyələri azaldıqda və qlutamat konsentrasiyası artdıqda, bu, qeyri-sağlam qidalar üçün istəklərə təsir edir.

Paylaş: