Qida və içkilərin dadları rəqəmsallaşır: ABŞ-da e-Taste sistemi
ABŞ-da tədqiqatçılar qida və içkilərin dadlarını rəqəmsal məlumatlara çevirərək kimyəvi maddələrlə təqlid edə bilən sistem hazırlayıblar. Ohayo Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları “e-Taste” adlandırdıqları sistem hazırlayıblar. Bu sistem qida və içkilərin dadlarını təqlid etmək üçün rəqəmsal məlumatlara çevirmək üçün 5 əsas zövqə uyğun kimyəvi maddələrdən istifadə edir.
Daha sonra sensorlar vasitəsilə zövqlər rəqəmsal məlumatlara çevrilir və müvafiq kimyəvi maddələr dilin müəyyən hissələrinə ötürülür.
Tədqiqatçılar 10 nəfərlik bir qrupa sistemin istehsal etdiyi müxtəlif turşuluq nümunələrini sınaqdan keçirib. Sistemin ləzzətləri təqlid etmə dəqiqliyi yüzdə 70 olaraq üzə çıxıb. Başqa bir təcrübədə altı nəfərə limonad, tort, qızardılmış yumurta, qəhvə və balıq şorbası kimi daha müxtəlif ləzzətlər təqdim edilib. Bu vəziyyətdə sistemin ləzzətlərinin doğru uyğunlaşma nisbəti yüzdə 87 olaraq təyin olunub. Qeyd edilir ki, bu sistemlə dad təcrübəsi virtual reallıq texnologiyalarına inteqrasiya oluna bilər. Həmçinin biotibbi araşdırma, onlayn alış-veriş, distant təhsil, çəki nəzarəti və fiziki reabilitasiya proseslərində faydalı ola biləcəyi bildirilir.
Ədviyyatlı və yağlı dadları tam təqlid edə bilmədiyi və dad təcrübəsinə qatqı təmin edən qoxu kimi faktorları təsir etdiyi bildirilən sistem üzərində daha çox iş görülməsi lazım olduğu bildirilib.
Geyiləbilən beyin stimullaşdırıcı cihaz...
Yatmadan əvvəl ekran qarşısında vaxt...
Ağ Ev: 2 aprel 2025-ci il Amerika...
İtaliyada doğum səviyyəsi kəskin aşağı...
Pakistan Prezidenti Zərdari xəstəxanaya...