21 fevral 2025, cümə Bakı, 0°C
IMG-LOGO

Şirin dadla bağlı beyin siqnalları kəşf edilib - TƏDQİQAT

12-02-2025
IMG

Stonİ Bruk Universitetinin (ABŞ) tədqiqatçıları laboratoriya beyin modelində genetik manipulyasiya tətbiq edərək neyrosteroidlərin beyində dadla ən çox əlaqəli hissəyə təsirini araşdırıblar. Tədqiqat nəticələri göstərir ki, neyrosteroid səviyyələrinin artması şirin dadlara qarşı həssaslığı və üstünlüyü azalda bilər.

Fhnews.az xəbər verir ki, həmin mühüm kəşf “Current Biology” jurnalında dərc edilib.

Aparıcı müəllif, Neyrobiologiya departamentinin professoru Ariana Maffey bildirir ki, araşdırmalar qida seçimlərinin qəbul edilən qida miqdarına təsir etdiyini göstərir. Dad həssaslığının azalması isə çox vaxt həddindən artıq qida istehlakı və piylənmə ilə əlaqələndirilir. Bununla belə, beyin fəaliyyətinin dad seçimlərinə necə təsir etdiyi barədə indiyədək məhdud məlumat mövcud olub. Beyin fəaliyyəti dad və qidalanma vərdişləri arasındakı əlaqəni insanlarda birbaşa müəyyənləşdirmək çətindir. Bunun səbəbi beyin fəaliyyətindəki dəyişiklikləri dəqiq ölçə biləcək texnologiyaların məhdud olmasıdır. Lakin laboratoriya heyvanlarında bu əlaqəni daha dəqiq izləmək mümkündür.

Tədqiqatçılar bildirirlər ki, dadın bioloji mexanizmləri bütün məməlilərdə oxşar olduğu üçün bu cür təcrübələr insan beyninin dad qavranışını daha yaxşı anlamağa kömək edə bilər. Alimlər siçan modeli üzərində aparılan təcrübələrdə şirin dad üstünlüyünü tənzimləyən neyron şəbəkələrini araşdırıblar. Onlar, xüsusilə, “allopregnanolon” adlı neyrosteroidin təsirinə diqqət yetiriblər. Bu neyrosteroidin səviyyəsi piylənmədən əziyyət çəkən insanlarda daha yüksək olur.

Professor A.Maffey vurğulayır ki, bu tapıntılar məməlilərin beynində dad təcrübəsinin formalaşmasına təsir edən yeni mexanizmləri ortaya qoyur. Tədqiqat beyin fəaliyyətinin şirin dad həssaslığı ilə bağlı spesifik siqnalları necə idarə etdiyini göstərir. Tədqiqatçılar gələcək işlərində neyrosteroidlərin yalnız şirin dadı tənzimləyib-tənzimləmədiyini, yoxsa digər dad qavrayışlarına da təsirini araşdırmağı planlaşdırırlar. Bundan əlavə, dad həssaslığında baş verən dəyişikliklərin ümumi qida istehlakına necə təsir etdiyi də araşdırılacaq.

Paylaş: