Meyvə yemək hava çirkliliyinin ağciyərlərə vurduğu zərəri azalda bilər
Amsterdamda keçirilən Avropa Tənəffüs Cəmiyyəti Konqresində təqdim edilən bir araşdırmaya görə, gündə ən azı dörd porsiya meyvə istehlak edən qadınlar havanın çirklənməsi səbəbindən daha az ağciyər tutumu itkisi yaşayıblar.
Araşdırmaya rəhbərlik edən Böyük Britaniyanın Leicester Universitetinin Ətraf Mühitin Sağlamlığı və Davamlılıq Mərkəzinin doktorantı Pimpika Kaevsrinin sözlərinə görə, dünya əhalisinin 90 faizindən çoxu ÜST-nin hədlərini aşan hava çirkliliyinə məruz qalır. Yüksək hava çirkliliyi ağciyər funksiyasının azalması ilə sıx bağlıdır. Biz sağlam qidalanmanın bu mənfi təsiri azalda biləcəyini görmək istədik.
Tədqiqatçılar Böyük Britaniyanın Biobank verilənlər bazasında təxminən 200 000 iştirakçının qidalanma vərdişlərini və ağciyər tutumu məlumatlarını (FEV1 - bir saniyədə çıxarılan hava miqdarı) araşdırıblar.
İştirakçıların havanın çirklənməsinə məruz qalması xüsusi olaraq 2,5 mikrometrdən (PM2.5) kiçik hissəciklər əsasında hesablanmışdır.
Nəticələr göstərib ki, havanın çirklənməsinin hər 5 µg/m³ artması meyvə istehlakı az olan qadınlarda FEV1-in 78 ml, meyvə istehlakı yüksək olan qadınlarda isə 57 ml azalması ilə nəticələnib. Bu fərq meyvənin qoruyucu təsir göstərə biləcəyini göstərir. Araşdırmada həmçinin məlum olub ki, kişilər ümumiyyətlə qadınlara nisbətən daha az meyvə yeyirlər.
2026-cı ildə səyahət etmək üçün 25...
Meyvə yemək hava çirkliliyinin...
İndoneziyadan ABŞ-na ixrac edilən bəzi...
Amerikada kəpənək üçün qanad...
Beynəlxalq Təbiəti Mühafizə Birliyi...